Fordelen med blandingshunder

Det er mange fordeler med å velge en blandingshund. Vi er selvsagt litt forutinntatt fordi vi selv er opptatt av blandingshunder. Vi driver ikke direkte med avl, slik som mange av de med renrasete hunder, men vi vil innimellom åpne for at noen av våre hunder kan få valper.

Kombinasjon av to eller flere genpar

Det er både positivt og negativ å blande gener fra forskjellige hunderaser. I noen tilfeller så kan denne kombinasjonen være negativ, men i de aller fleste tilfellene så kansellerer denne eventuelle svakheter hos de renrasete foreldre.

Svakheter som dårlige hofter, dårlige øyne og annet ser man mye sjeldnere hos blandingshunder. Dette er arvelige sykdommer som skyldes at man har avlet litt for mye på hunder med lignende gener. Det er altså snakk om manglende genvariasjon.

Mer stabilt gemytt

Noen atferdsproblematikk er arvelig, slik som overdreven bjeffing, nervøsitet og annen uønsket atferd. Så noe av dette kan man fjerne når man har en blandingshund. En god avlskombinasjon vil kunne bevare de ønskede egenskapene og trekkene, men fjerne mye av det man ikke ønsker.

Det er de som frykter at blandingshunder skal ha dårlig gemytt, og dette kan selvsagt skje. Heldigvis så er dette sjeldent.

Prisen

Det er mange som ikke liker å snakke om pris og penger når man tenker på valper og dyr generelt. Alle vil fokusere på gleden og hyggen, men det er klart at å anskaffe seg et kjæledyr er dyrt.

Man trenger en del utstyr i begynnelsen, slik som en kurv å ligge i, leker og halsbånd. En renraset valp koster gjerne mer enn 6 000 kroner, noen kan komme opp i 20 000 kroner. Dette er en stor investering og det kan absolutt være verdt det.

Men man kan også få en perfekt venn til halve prisen ved å satse på en blandingshund. Vi må også nevne at det kan lønne seg å velge en voksen hund, en omplasseringshund som trenger et hjem.

Slike omplasseringshunder er gjerne blandingshunder, fordi folk er ofte mer villig til å betale for renrasede hunder, selv når de er voksne. Så sjekk eventuelle omplasseringssentre hvis du er ute etter å finne et nytt familiemedlem.

Du finner valpene på Finn.no og lignende steder

De som driver med oppdrett av renrasede hunder har ofte egne nettsider hvor de presenterer foreldre og valpene. Like enkelt er det ikke når man snakker om blandingsvalper. Her er det ofte snakk om få kull, i noen tilfeller kun et kull.

Vi er stolt av å være ganske unik på dette punktet, ved at vi har laget en side om Fairytale. Men selv om de som selger valpene ikke har en egen nettside, så er de stort sett åpne for at potensielle kjøpere kan komme på besøk og bli litt kjent.

Hvis de ikke er åpen for slike besøk, bør man tenke seg om flere ganger. Det er viktig å bli kjent med foreldrene til valpen og ikke minst se hvordan hjemmet er. Denne kunnskapen gjør det enklere å sikre at man har valgt en valp som passer i ditt hjem.